Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Mr Smarty Pants 5594 xx


© Tea

Perustiedot

Virallinen nimi: Mr Smarty Pants 5594 xx "Martti" Rotu: Englantilainen täysiverinen
Sukupuoli: Ori Säkä: 162cm
Syntymäaika: 19.08.2014 Väri: Rautiaankimo
Painotus: Kenttäratsastus Koulutustaso: Helppo A, 120cm, CIC2
Omistaja: Manaaja (VRL-14336) Kasvattaja: Sîr Angren, VRL-05594
Rekisterinumero: VH14-006-0524, #PKK1447 Meriitit: EV-II

Palkittu estevarsojen laatuarvostelussa II- palkinnolla 20.12.2014 pistein:  5 + 7 + 6 + 8 + 8 = 34p

Luonne

Halusin Rautkymiin täysiverivarsan omistamastani ja kasvattamastani orista CRH Eat My Shorts!, mutta omasta tallista ei tälle sopivaa morsmaikkua löytynyt. Pienten tideustelujen jälkeen orille löytyi neljäkin tammaehdokasta. Martin emäksi valittiin lopulta Marilyn Monsoon, joka ihastutti minua niin nimensä kuin värinsäkin puolesta.

Martti on hoitotilanteissa yllättävän rauhallinen tapaus, joka ei hätkähdä turhista. Ori pysyy melko hyvin myös paikoillaan kaikkien hotiotoimenpiteiden ajan. Uskomattomasta rauhallisuudestaan huolimatta Martti ei muuten ole erityisen kiltti tai kiva hoidokki; se puree ja repii vaatteista, sekä kuopii lattiaa etusillaan. Myös takajalkojen läheisyydessä kannattaa olla skarppina, sillä ori voi yrittää myös potkia. Satuloiminen ja suitsiminen sujuvat yllättävän kivuttomasti. Suojia laittaessa ori nostelee jalkojaan.

Taluttaessa Martti keskittyy kaikkeen muuhun kuin siihen, mihin ollaan menossa. Vasemmalta se bongaa nätin tamman jonka kanssa voisi tehdä vähän enemmänkin tuttavuutta. Muutaman sivuaskeleen ja mahdollisesti myös tallattuaan taluttajan varpaat ori päättääkin lähtä oikealle, siellä kun on oikein mielenkiintoiset kottikärryt jätetty tien sivuun. Kun ori vihdoin malttaa keskittyä taluttajaansa ja oikeaan kulkusuuntaan, se mitä todennäköisimmin yrittää näykkiä taluttajaa. Tarhaan päästettäessä ori lähtee kuin ohjus, heittäen muutaman komean pukin.

Martilla on usein pieniä keskittymisongelmia myös ratsastettaessa. Etenkin alku- ja loppuverryttely sekä välikäynnit ovat oivallista aikaa tutkia kaikki maapuomit ja maneesin seinät, minkä lisäksi kaikkia puupintoja on pakko maistella. Itse tehtävien aikana orin mielenkiinto pysyy melko hyvin yllä, kunhan muistaa pitää orin jatkuvasti kiireisenä erilaisten tehtävien merkeissä. Vaikka Martti ei olekaan yhtä herkkää ja kärsimätöntä sorttia kuin isänsä, on tässäkin hevosessa riittävästi pitelemistä sen päästessä hyppäämään. Martti pitääkin kovasti hyppäämisestä, olipa kyseessä sitten rata- tai maastoesteet. Ajoittain myös kentän keskelle unohdettu tuoli on orin mielestä oiva haaste hypätä.

Matkustajana Martti on melko kärsimätön etenkin, jos ruoka loppuu matkan aikana. Myös liian lähelle sijoitetut tai epämieluisat matkustuskaverit saavat orin ärsyyntymään. Kilpailupaikoilla ori on samanlainen tättähäärä kuin kotioloissakin. Verryttelyalueella se saattaa innostua hevospaljoudesta kovastikin. © Kasvattaja

Sukutaulu

Isä. CRH Eat My Shorts!
xx, 163cm, rn
Ch, KTK-III, YLA3
ii. E-Terrestial GA
xx, 163cm, trn
VIR MVA Ch, KTK-III
iii. ET Goes Home evm
lisätietoa hevosesta
iie. Illusion evm
lisätietoa hevosesta
ie. Hopeless xx
xx, 163cm, prt
YLA3
iei. Last Hope xx evm
lisätietoa hevosesta
iee. Yesterday xx evm
lisätietoa hevosesta
Emä. Marilyn Monsoon
xx, 164cm, rtkm
KTK-III
ei. Rain in Ukraine 
xx, 162cm, mkm
eii. Monastyrysche Monsoon evm
lisätietoa hevosesta
eie. Pryvillia Puppet evm
lisätietoa hevosesta
ee. Dirty Daydream
xx, 161cm, trn
eei. Escapism evm
lisätietoa hevosesta
eee. Dirty Thirty evm
lisätietoa hevosesta

Sukuselvitys

i. CRH Eat My Shorts! on KTK-III-palkittu ori , joka aloitti laukkauransa melko myöhään, eikä menestynyt toivotulla tavalla. Muutaman vuoden toimettomana seisomisen jälkeen orin kanssa kokeiltiin kenttäratsastusta, hieman myöhemmin myös matkaratsastusta. Ori on pärjännyt etenkin jälkimmäisenä mainitussa lajissa.

ii. E-Terrestial GA on G1-tasoinen laukkahevonen. KTK-III-palkittu ori kilpaili laukkauransa jälkeen myös esteratsastuksessa, parhaimmillaan 140cm luokissa. Orilla on yhteensä 13 jälkeläistä. Hopeless xx oli G2-tasoinen laukkatamma, joka kilpaili sileillä. Tamma on palkittu YLA3-palkinnolla.

e. Marilyn Monsoon on rautiaankimo kenttätamma, joka asuu kasvattajansa mori-morin luona Littlenessissä. Kiltillä tammalla on sijoituksia painotuslajinsa lisäksi myös kouluratsastuksesta ja rataesteiltä.

ei. Rain in Ukraine on Venäjältä tuotu kimo kenttäpainotteinen täysiverinen. Urpoksi kutsuttu ori on luonteeltaan lempinimensä mukainen. Orilla on sijoituksia painotuslajinsa lisäksi rataesteiltä ja kouluratsastuksesta. Dirty Daydream on estepainotteinen tamma. Ruunikko on sijoittunut painotuslajinsa lisäksi myös kenttä- ja kouluratsastuksessa sek ämaastoesteillä.

Jälkeläiset

Syntymäpäivä Varsan nimi Isä/emä Muuta Omistaja
09.02.2015 o. Captain Obvious 5594 xx e. Strix Eyelet xx - VRL-05594
10.02.2015 t. Really Very Pretty 5594 xx e. Flirt Coup xx   VRL-05594

Kilpailukalenteri

Mr Smarty Pants 5594 xx kilpailee porrastetuissa, ajantasalla olevat ominaisuuspisteet löydät orin VRL-profiilista.

Kisapäivä Tulokset Paikka Luokka Sijoitus
MEJ maastoestesratsastussijoitukset
21.12.2014 Tulokset Kisapaikan nimi 110cm 1/15
22.12.2014 Tulokset Kisapaikan nimi 110cm 1/15
23.12.2014 Tulokset Kisapaikan nimi 110cm 1/15
15.01.2015 Tulokset Kisapaikan nimi 100 - 110cm 1/30 CUP


07.02.2015 PKK kutsu Muu kuva: Vapaavalintainen kuva, tuom. nica – KM, EM (väritys)
Kuvassa hevosella hauska asento. Väritys hyvin eläväistä ja hyvin toteutettua. Taustasta plussaa!

17.05.2015 PKK kutsu Muu kuva - liikekuva, tuom. Kics – KP
“Vaikeampi asento saatu hienosti toteutetta. Kuvassa sopivasti yksityiskohtia ja liikkeen tuntua.”

25.04.2016 PKK kutsu Muu kuva, liikekuva vapaana ilman ratsastajaa/kärryjä, tuom. Kaneli – KM
“rohkeasti käytetty varjoja hevosessa, liike pysäytetty hienosti”

09.08.2016 PKK kutsu Muu kuva - liikekuvat vapaana, orit, tuom. Odelie – KP
“Yksinkertainen tausta ja yksityiskohtainen hevonen asetelma toimii. Kaunis ja vauhdikas kuva.”

06.07.2015 GY kutsu Este HEVOSET – 1/9

Päiväkirja

20.12.2014 Estevarsojen laatuarvostelussa // Kirjoittanut: VRL-05594

Martti kävi näyttäytymässä Estevarsojen laatuarvostelun joulukuun tilaisuudessa kolmivuotiaiden luokassa. Arvostelutilaisuuteen lähtiessämme meitä hieman jännitti, sillä orilla oli ollut muutaman päivän kiukkuiluputki ja kimo oli käyttäytynyt kuin pahaisin villivarsa. Selvisimme arvostelupaikalle kuitenkin hengissä ja ilman suurempia onnettomuuksia.

Rakennearvostelun ajan Martti käyttäytyi ihan hyvin alun känkkäränkkäkohtausta lukuun ottamatta. Rakenteestaan ori sai viisi pistettä, suvusta seitsemän. Käytöksestään tilaisuuden aikana Martti sai kuusi pistettä. Huonomminkin olisi orin käytös voitu pisteyttää, sillä kimo löysi muiden nuorten hevosten joukosta uuden ykkösinhokkinsa, jota se ei voinut lakata tuijottelemasta ärsyyntyneesti loppupäivän aikana. Irtohypytyksessä Martin hyppäämien esteiden korkeus oli 100-120cm, joista ori suoriutui melko hyvin, saaden osuudesta kahdeksan pistettä. Päivän päättäneestä askellajikokeesta Martti sai myöskin kahdeksan pistettä.

Kokonaisuudessaan päivä oli Martin osalta melko tuottoisa ja onnistunut.
Kimo sai pisteitä yhteensä 34 (5 - 7 - 6 - 8 - 8), mikä oikeutti EV-II-palkintoon!
 02.11.2014 Satulaan totuttelua // Kirjoittanut: VRL-05594

Martti saisi tänään satulan ensimmäistä kertaa selkäänsä. Päivän koulutustuokio aloitettiin tallissa, jossa ori harjattiin ja sen kaviot puhdistettiin. Orille laitettiin suojat jalkoihin ja suitset päähän - tätä on harjoiteltu jo melko useasti aiemminkin, ja suitsiminen sujuukin jo melko hyvin. Kun Martti oli harjattu ja suitsittu, se vietiin maneesiin.

Maneesiin oli tuotu vanha satula, jota Martin annettiin haistella ja tutkia (ja vähän maistellakin) rauhassa. Muutaman kerran satulaa turvalla tökittyään Martin mielenkiinto ei enää kestänyt, ja se alkoi kiusata taluttajaansa. Satula nostettiin orin selkään rauhallisesti ja varoen. Satulavyötä kiristäessä Martti jännittyi hieman ja polkaisi maata takasellaan melko vaativana, mutta muuten se pysyi paikoillaan yllättävän hyvin. Kun satula oli selässä, Martti päästettiin irti. Orihan ampaisi eteenpäin kuin ohjus, laukaten ja pukitellen ympäri maneesia kuin mikäkin rodeohevonen.

Kun Martti oli riehunut tarpeeksi eikä satula tuntunut sitä enää kovasti häiritsevän, ori siirtyi tuhoamaan maneesin seinien puupintoja. Ori otettiin kiinni ennen kuin se ehti järsiä mitään suurempia kolosia seiniin, ja sitä taluteltiin hetki maneesissa. Kerran ori vielä talutuksessa teki pienen pukin, muuten se tyytyi vain luimimaan ja steppailemaan. Muutaman talutuskierroksen jälkeen satula otettiin pois Martin selästä, ja ori vietiin takaisin talliin.

Kuvagalleria


Kuva © Tytti

VIRTUAALIHEVONEN 

VIRTUAALITALLI

Ulkoasu © 2016 H02877 | Ulkoasun kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan & Ransu
Kaikki muu ellei toisin mainita © Ribcage's Warmbloods

©2019 Ribcage's Warmbloods - suntuubi.com